Laboratorij za mikrobiologiju i analitičku kemiju igra ključnu ulogu u osiguravanju sigurnosti i kvalitete hrane kombinirajući stručnost u mikrobiologiji i analitičkoj kemiji. Istražuje mikroorganizme i primjenjuje napredne analitičke tehnike u raznim područjima povezanima s hranom. Primarni fokus laboratorija je na poboljšanju razumijevanja složenih interakcija između mikroorganizama i njihovog okoliša, razvoj inovativnih analitičkih metoda za detekciju i kvantifikaciju širokog spektra kemijskih i bioloških spojeva.
Doprinos sigurnosti i kvaliteti hrane očituje se kroz nekoliko segmenata rada Laboratorija:
1. Mikrobiološka i ostala ispitivanja
- mikrobiološke pretrage hrane;
- određivanje mikrobiološke čistoće objekata pod sanitarnim i veterinarskim nadzorom;
- mikrobiološke pretrage trupova nakon klanja za određivanje kriterija higijene procesa;
- mikrobiološke pretrage vode;
- mikrobiološke pretrage uzoraka hrane za životinje, sirovina i dodataka za njezinu proizvodnju;
- parazitološke pretrage
- validaciju roka trajanja hrane
2. Kemijska ispitivanja
- detekcija i kvantificiranje kontaminanata (teški metali: olovo, kadmij, živa, anorganski kositar, arsen; policiklički aromatski ugljikovodici; akrilamid; nitrati; mikroplastika i bisfenoli) u hrani
- detekcija i kvantificiranje morskih biotoksina: lipofilni toksini (azaspiracidi; okadaična skupina: okadaična kiselina i dinofizistoksini; jesotoksini), domoična i epidomoična kiselina i paralitički toksini u školjkašima.
- analiza prehrambenih aditiva: polifosfata, nitrita, nitrata i sulfita kako bi se potvrdila njihova pravilna uporaba i usklađenost s propisima.
- utvrđivanje nutritivnog sadržaja prehrambenih proizvoda (proteini, ugljikohidrati, masti, vitamini, minerali, itd.), pružajući vrijedne informacije za označavanje i procjenu nutritivne vrijednosti.
- provjera autentičnosti prehrambenih proizvoda, zaštićenih oznaka kvalitete, otkrivanje patvorenja i prijevara.
- ostatci veterinarskih lijekova (antihelmintika-avermektina i glukokortikoida- kortikosteroida) u prehrambenim proizvodima i tkivima, osiguravajući da su unutar sigurnih granica prema procijenjenim rizicima.
3. Senzorsko ispitivanje
Laboratorij primjenjuje različite metode senzorske procjene kroz niz senzorskih svojstava (okus, miris, tekstura i izgled). Za provedbu senzorskog ispitivanja Laboratorij koristi panel ocjenjivača koji su posebno odabrani i obučeni za prepoznavanje i kvantificiranje različitih senzornih svojstava hrane uz standardizirane postupke kako bi se osigurala objektivnost i ponovljivost rezultata. Laboratorij je akreditiran za metodu senzorskog ocjenjivanja suhomesnatih proizvoda.
Laboratorij sudjeluje u programima kontrole hrane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, koji obuhvaćaju različite vrste uzoraka: hranu za životinje, biološka tkiva i tekućine, biološki materijal, mliječne proizvode, med, meso i mesne proizvode, ribu i riblje proizvode, školjkaše i glavonošce.
Prihvaćanjem zahtjeva standarda HRN EN ISO 17025:2017 Laboratorij osigurava kvalitetu, nepristranost i neovisnost pružanja usluga s ciljem ispunjenja zahtjeva kupaca u osiguranju zadovoljavanja nacionalnih i međunarodnih standarda, propisa o sigurnosti i kvaliteti hrane, pruža analitičku podršku za postupke certificiranja kvalitete hrane i podršku proizvođačima za potrebe usklađenosti sa specifičnim zahtjevima kvalitete i sigurnosti hrane. Djelatnici Laboratorija uzorkuju hranu, hranu za životinje, vodu, otiske i obriske iz ugovornih objekata s područja Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije.
Laboratorij u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i ribarstva RH i Državnim inspektoratom RH aktivno sudjeluje u provedbi različitih godišnjih službenih programa kontrole koji uključuju:
- Nacionalni plan kontrole rezidua na temelju rizika
- Plan praćenja kakvoće mora i školjkaša na proizvodnim područjima i područjima za ponovno polaganje živih školjkaša
- Plan uzorkovanja hrane životinjskog podrijetla
Rješenjem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, šumarstva i ribarstva RH Laboratorij ima status nacionalnog referentnog laboratorija (NRL) za:
- Monitoring virusnih i bakterioloških zagađenja školjkaša
- Procesnih kontaminanata: Policikličkih aromatskih ugljikovodika i akrilamida
- Rezidua veterinarskih lijekova: Antihelmintika-avermektina i glukokortikoida -kortikosteroida
Rješenjima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva RH Laboratorij je ovlašten kao službeni laboratorij za veliki broj akreditiranih i metoda s kojima uspješno sudjeluje u međulaboratorijskim poredbenim ispitivanjima. Rješenjem Ministarstva zdravstva RH Laboratorij je uvršten u Popis službenih laboratorija za obavljanje analiza u svrhu ispitivanja zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju, za akreditirane metode.
Znanstveno-istraživačka djelatnost Laboratorija za mikrobiologiju i analitičku kemiju usmjerena je na aktivno sudjelovanje u međunarodnim znanstvenim projektima, suradnju s institucijama iz Europske unije. Uključivanjem u znanstvene i stručne projekte Laboratorij unapređuje svoju stručnost, znanstvena dostignuća i doprinosi globalnoj bazi znanja o sigurnosti i kvaliteti hrane. Laboratorij surađuje i podupire Europske referente laboratorije (EURL) iz područja ovlaštenja u njihovim zaduženjima, pruža znanstvenu i tehničku pomoć Ministarstvima u primjeni različitih programa godišnjih službenih kontrola.
Surađuje s proizvođačima hrane pružajući im podršku u postizanju i održavanju visokih standarda kvalitete. Suradnja se temelji na pružanju stručnih savjeta i edukacija proizvođačima u planiranju i provedbi analiza potrebnih za praćenje kvalitete i sigurnosti hrane, interpretaciji rezultata analiza, razvoju i validaciji metoda specifičnih za njihove proizvode. Kroz ovu suradnju i suradnju s odgojno obrazovnim ustanovama, laboratorij doprinosi jačanju prehrambenog sektora i zaštiti zdravlja potrošača.
Integracijom ovih različitih mogućnosti, Laboratorij za mikrobiologiju i analitičku kemiju S-2 pruža sveobuhvatnu podršku prehrambenoj industriji i regulatornim agencijama, značajno pridonoseći sigurnosti i kvaliteti opskrbe hranom.