Djelatnost Laboratorija za mikrobiologiju i analitičku kemiju R-2, obuhvaća niz mikrobioloških i kemijskih pretraga namirnica, prvenstveno životinjskog podrijetla. Laboratorij provodi mikrobiološko ispitivanje:
- hrane, hrane za životinje i vode za ljudsku potrošnju,
- kvalitativno određivanje ostataka antibiotika u hrani,
- parazitološke pretrage riba,
- uzorkovanje hrane,
- ispitivanje mikrobiološke čistoće objekata u poslovanju s hranom.
Od kemijskih pretraga djelatnost uključuje:
- određivanje osnovnih nutritivnih parametara,
- pojedinih aditiva u namirnicama životinjskog podrijetla,
- ispitivanje kakvoće meda prema važećem Pravilniku,
- utvrđivanje svježine ribe (određivanje histamina i ostataka ukupnog isparivog dušika – TVB-N),
- određivanje morskih biotoksina (ASP, PSP, DSP) u živim školjkašima.
Kao službeni laboratorij, Laboratorij R-2 sudjeluje u provedbi ključnih planova Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, uključujući Plan praćenja kakvoće mora i školjkaša na proizvodnim područjima i područjima za ponovno polaganje živih školjkaša, te Plan uzorkovanja hrane životinjskog podrijetla radi osiguranja zdravstvene ispravnosti namirnica. Laboratorij posjeduje status Nacionalnog referentnog laboratorij (NRL) za metode određivanja ostataka veterinarskih lijekova nitroimidazola u različitim matriksima životinjskog podrijetla i u vodi, trifenilmetan bojila u ribi, te sudjeluje u Državnom planu monitoringa rezidua. Uz ove aktivnosti, Laboratorij surađuje sa subjektima u poslovanju s hranom, pružajući podršku u provođenju planova samokontrole subjekata, analiza, te stručnih savjetovanja. Djelatnost Laboratorija se provodi prema zahtjevima norme HRN EN ISO/IEC 17025:2017, primjenom niza akreditiranih mikrobioloških, klasičnih, kao i suvremenih analitičkih metoda poput tekućinske kromatografije u sprezi s različitim vrstama detektora (MS-MS, DAD, FLD).
Laboratorij aktivno sudjeluje u znanstvenim istraživanjima, nacionalnim kompetitivnim i međunarodnim projektima, čime doprinosi unapređenju kvalitete hrane i sigurnosti potrošača.